Balett, balett, balett

/ Allmänt
Egentligen är det nu jag bör skriva blogginlägget jag lovat Kajsa i ca 100 år. Inlägget som handlar om huruvida jag godkänner Cirkeln-casten eller ej (spoiler: meh). Premiären är ju nämligen imorgon, om någon lyckats missa det. En premiär som vi ska gå på för övrigt! Kanske regredierar till apstadiet när jag tänker på detta pga så mycket pepp i denna kropp. Men det är alltså inte Cirkeln detta inlägg kommer att handla om. Fast jag ska hinna med att blogga om det innan premiären, jag lovar! Och Kajsa, det är faktiskt bara ditt fel att detta inlägg skrivs. Vem var det som skickade en video med Sergei Polunin i mycket tajta tights, dansandes i en naturskön miljo och därmed released the Kraken så att jag blev tvungen att spendera hela förgående dag med att kolla balettvideos? Just det. Till alla som vill känna det jag känner, här har ni videon:  
  
 
 
Får andnöd av delen 2:03-2:28. Hjälp. Tycker iofs att de kunde använt sig av en bättre låt, men men.  
Vill bara gotta mig lite mer i det magnifika som är Sergei innan inlägget går vidare i nästa del av balettbesattheten.
 
          
          
 
            Haha. Vill bo i den här bilden. So much drama. 
 
Efter att ha suttit och gråtit över balettvideos och bilder från diverse balettakademier blev såklart nästa steg: böcker. Vet ni hur svårt det är att hitta en vettig bok med tema balett? Alla omslag har antingen bilder av 1) en naken muskulös bringa med titeln i snirkligt typsnitt över hela framsidan 2) typ en stor rosa tutukjol med ordvitsig titel. Se: Breaking pointe, On pointe, Behind the Barres. Och alla handlar om exakt samma sak: "Hanna/Clare/Hannah/Cassidy/Giselle har alltid haft en dröm - att komma in på den högst ansedda balettskolan i hela vida världen. Men kommer hon klara det!? Oh yes, she does! Men åh nej, de populära ballerinorna vill inte att den åh, så utomordentligt begåvade nykomlingen ska komma och stjäla showen. Så de är taskiga och fryser ut henne och hoppsan, där blev den snygga killen kär i henne också.". Alltså, jag dör på riktigt. Så jävla osugen. Men skam den som ger sig. Har sökt igenom halva goodreads i ren desperation efter något som kan passera som läsbart och lyckades skrapa ihop en liten lista:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Set in New York in the 1980s, this story of two ballet dancers (one American, one Russian) recounts the unforgettable night they spend in the city, and celebrates the friendship they form despite their cultural and political differences.
  
Ja, okej, den hur skulle ju verkligen kunna handla lite om vad som helst. Men gillar att balettgrejen inte verkar vara hela storyn. Eller så är den det och de dansar sig igenom hela boken. Ingen vet.
 
 
 
 
 
 
"Theo is better now.

She's eating again, dating guys who are almost appropriate, and well on her way to becoming an elite ballet dancer. But when her oldest friend, Donovan, returns home after spending four long years with his kidnapper, Theo starts reliving memories about his abduction—and his abductor.

Donovan isn't talking about what happened, and even though Theo knows she didn't do anything wrong, telling the truth would put everything she's been living for at risk. But keeping quiet might be worse."
 
Det låter som att denna skulle kunna vara spännande om den är väldigt, väldigt välskriven. Men vet ej om jag är villig att lita på den pga fult omslag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"When eighteen-year-old dancer Anna Linado began
her professional ballet career with the prestigious Los Angeles Ballet Theatre, she
thought all of her dreams had come true. Company life offered glamorous colleagues, exhilarating performances, and the chance to become a prima ballerina.
Then she finds an older dancer's diary hidden in her theater case,
and the contents unravel her preconceptions about life in the company.

Just as Anna reaches the cusp of stardom and the beginning of a promising
love affair, the realities of the ballet world will change her life forever."
 
Känns som att denna också är farligt nära klichégränsen, men tror att jag helt enkelt får inse att vissa saker verkar en inte komma unda i balettlitteratur. Känns ju iaf lovande med gamla dagböcker. Gillar sånt, brukar kunna bli spännande. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Okej, skulle precis avsluta inlägget men sedan beslöt jag mig för att kolla om inte bokhora kanske hade läst något balettrelaterat och tur fan var det pga hittade en bok som lät väldigt, väldigt bra! 

 
 
 
"En laddad skildring av ungt tonårsliv på åttiotalet och samtidigt en modern iscensättning av Salome-myten. Elsa Mo är 14 år och folkhemsprinsessa. Hon bor i det lilla samhället Ormby i norra Skåne och hennes liv kretsar kring skolan, kompisarna och dansen. Hennes bästa kompis Veronika är döende i en svår sjukdom. Hon har en utflyttad far, en komplicerad relation till modern och en oförstående bullrig styvfar. Hon föraktar sin omgivning men tycks ändå ha allt, tills hon får en ny fosterbror, Johannes. Plötsligt förändras allt. Johannes är svårtydbar – värsting eller ängel? Alla, vuxna som jämnåriga, dras till honom, ingen verkar se den riktige Johannes. Elsa själv både attraheras och stöts bort. Men när Johannes tar Veronika från Elsa väcks hennes vrede. 
På ytan en historia om unga flickor, men laddad av frågor som rör sexualitet, kvinnoblivelse, underkastelse och maktspel.

Salome är en rasande uppgörelse med våra invanda föreställningar kring kön och begär, offer och förövare där den unga flickans kropp, tonåringen, står i centrum. I Salome utmanar Mara Lee våra förväntningar med sin suggestiva, särpräglade romankonst."
 
 

Stryk de andra böckerna det är detta jag är ute efter! Är färdigventilerad nu och redo att ta mig an Cirkeln i nästa inlägg!
/No
 
 Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: