Berättargrepp som borde dö

/ Kajsa
En följer en tv-serie. Allt är frid och fröjd, en kan inte äta sig mätt på karaktärerna och handlingen. Så plötsligt händer det, det där som får en att vilja ta fram spaden och gräva ner skiten. Jag menar förstås de där berättargeppen som får en att vilja göra en Crazy Eyes (dvs slå sig själv i huvudet upprepade gånger, för er som händelsevis inte har sett Orange is the new black). Dessutom så för de nästan aldrig handlingen framåt/gör att karaktärerna utvecklas/gör någon skillnad överhuvudjävlataget! Ibland bygger i och för sig en hel bok eller film på något av de här berättargreppen men då är det ju också lättare att undvika dem. Det riktigt vidriga är när de smyger sig in och utgör en liten del av något större, som egentligen är bra. Jag ser framför mig hur (manus)författarna sitter där och skrockar och säger "ja vi vet att det här är en skittråkig och helt meningslös händelseutveckling men vi slänger in den ändå för vi har dig redan i vårt grepp så nu tänker vi använda vår makt över dig till att jävlas". Tack, tack så hemskt mycket!
 
Mordet som inte är ett mord men icke-mördaren handlar som om det vore ett. Någon eller några råkar alltså bidra till att en person dör, eller befinner sig bara på samma plats som den som trillar av pinn. Istället för att göra det enda rimliga (ringa polis/ambulans) så freakar de, typ slänger liket i en sjö och kommer överens om att aldrig säga något till någon. Brukar ju gå bra det där...
Förekommer till exempel i: Friday night lights (som varenda människa bör se ändå pga bästa serien ca ever).
 
Utomkroppslig upplevelse vid nära förestående död. En (oftast) huvudkaraktär är nära döden, kanske ligger hen i koma. I vilket fall är hen medvetslös och softar runt i något mellanting mellan liv och dö. Hen måste nu bestämma sig för om hen ska ge upp och lämna in (vilket det lutar åt i början) eller kämpa för att överleva. Det senare inträffar, överraskning! Not. Orkar inte se ett endaste avsnitt till där något pseudodjupt som övertygar en person om hur vackert och meningsfullt livet är inträffar. Får mig att känna lite så här:
Ironiskt då att detta...
Förekommer till exempel i: Supernatural, med just Dean som typ död.
 
Tidsloop, eller "Måndag hela veckan". Behöver väl knappast föklaras. Är i varje fall så tråkigt att klockorna stannar (vilket väl borde lösa problemet med en tidsloop, elleeer?!)
Förekommer till exempel i: Buffy the vampire slayer, X-files och återigen, Supernatural.
 
Observera dock att jag älskälskar alla serier jag tar upp som exempel och okej om ett skitstörigt inslag begränsas till ett enda avsnitt, då kan en försöka glömma och gå vidare men när det dras ut i typ en halv säsong (jag kollar på dig FNL) då är det INTE OK!
 
(På tvtropes.org kan en läsa mer om och få fler exempel på utomkroppsliga upplevelser, tidsloopar eller varenda himla grepp som någonsin förekommit i bok/film/serie.)
 
 Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: