Boktips tema HBTQ

/ Böcker
En sak Teen Wolf ska ha cred för är att de har karaktärer som inte är hetero, utan att det görs en stor grej av det. Det var så. skönt. när Danny fick sitta öppet i skolan och prata med sina vänner om en kille han gillar och ingen lyfter ett ögonbryn, får en hjärtinfarkt, börjar välta bort eller blackmailar honom. Vill ha mer queera (HUVUD)karaktärer som inte blir bashade, dödade, tar livet av sig, mår dåligt, måste ha jättejobbiga komma ut-processer och blir utkastade osv osv. Det är viktigt att dessa historier finns och blir hörda, så jävla viktigt. Men det är också så jävla viktigt, hbtq+are som hetero, att få läsa berättelser om personer som får må bra utan att utsättas för hatbrott och jävligheter. Blev därför lite varm i hjärtat när jag kom över en boklista på tumblr där kriterierna var just att:

- komma ut får vara en del av handlingen men inte vara världens största grej (hade ju iofs helst bara sluppit hela jävla komma ut-grejen, men ja ja) 

- huvudpersonen måste identifiera sig som queer/hbtq. "No sidekick stories here". (Hell yes!)

- boken får inte vara bifobisk eller transfobisk (..Okej, såg det här nu och homofobi är tydligen ok då eller? Hela den här listan börjar kännas lite skeptisk nu pga det står heller ingenstans i första punkten att komma ut-processen inte får vara bajs. Vafaaaan. Aja, hm, vi kör på..) 

Okej, sparade den här listan för ganska länge sedan och kom ihåg den som lite mer härlig. Det finns ganska många böcker på listan så jag tänker att jag väljer ut de böcker som jag skulle vilja läsa.
 
 
Boktips under katergori homosexualla tjejer

Starting From Here av Lisa Jenn Bigelow
 
Katergori homosexuella killar
 
 
Katergori transgender:

Jaha, surprise surprise, oväntat osv, det fanns två böcker och båda handlade om personer vars hela umgängeskrets + familj har förskjutit dem och alla är transfoba as vad fan håller den här listan på med "får inte vara transfobisk" my ass?? Okej, smälte precis just i denna sekund att det antagligen menades att boken inte får skildra huvudpersonen/transpersoner på ett transfobiskt sätt. Fine. Fucking fine, låt mig inte få bra saker. Jag vet, vi lever i en värld full av idioter; sannolikheten att vara trans och inte utsättas för transfobi =  inte trolig. Så nä, det är väl inte jättetrovärdigt att läsa en bok som handlar om en transperson som aldrig stöter på as. Ja, det är skönt att läsa om saker en kan relatera till, det är bra att det finns böcker som tar upp hur det är att vara hbtq+ och ha föräldrar och vänner och leva i ett samhälle som är helt jävla värdelöst och åt helvete. Men fan, 1) inte alla föräldrar/vänner katastrofreagerar 2) det behövs ljus, ok. Fatta skönt att leva i en transfobisk miljö och bara få läsa om en person som inte gör det. Jag har läst cirkus jävligt många böcker om drakar och magi och all möjlig slags skit men jag kan inte få en bok där idioter inte är tillåtna!? 
Klart slut varning för transfoba as här är böckerna
 
 
 
En bok. Mm. Generös lista det här. Ska ta tag i detta och göra en egen med egna regler som prioriterar böcker om bisexuella och transpersoner. Promme!
 
 
/No
 
 
 
 Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: