Ulligt ABC + dystopiska tips

/ Allmänt
Hej livet, här är jag! Jag är tillbaka, jag behöver inte skriva örti sidor akademisk text varje dag. Halleluja osv! Har två små fina tips att dela med mig av. Det första, som jag blev tipsad om av No (och Hilda men hon skriver ju inte här, hon bara ritar snygga bloggheaders) är podcasten Kulturens ABC. Kan ej beskriva lyckan det är att jag har jeeeetemånga avsnitt att lyssna på nu. Jag har redan klämt ganska många och det känns typ som om Cecilia och Caisa Stina är mina bästisar. Märker hur jag har börjat prata med lite norrländsk dialekt på sistone, det kan iofs vara ett tecken på att jag behöver lämna lägenheten och träffa människor och inte bara att jag har lyssnat slaviskt på denna fantastiska podcast.
Kulturens ABC alltså - ladda ner, lyssna, älska. Blir mer och mer uppenbart att det finns noll anledning att lyssna på podcasts med trökiga män (ja jag kollar på er Filip och Fredrik och Alex och Sigge och alla andra like you).
Hej ni fantastiska kvinnor (ja, jag kuppar in Gudrun här för det är trots allt 14 september idag)!
 
Tips nummer två är något helt annat, nämligen en bok! Eller egentligen en boktrilogi men jag har bara hunnit läsa en och en halv av de tre. Här är den:
Vill ej avslöja för mycket vad de handlar om pga så mycket bättre läsupplevelse när en inte vet från början vad hur allt hänger ihop. En del av tjusningen är att en inte vet vad som är sannin och inte i den värld där allt utspelar sig. Det jag kan säga är att böckerna kan sorteras in i postapokalyps/sci fi-genren. En på det hela taget bra genre! Gillar ju upplägget med en värld som gått under med några få överlevande som kämpar (typ hela zombigrejen), alternativt att rätt många överlevande finns kvar men samhällets uppbyggnad och regler är rejält olika de vi är vana vid. Hej Hunger Games som ju får stå symbol för detta jämt nu. Och ja, även på Wool står det förstås att den är den nya Hunger Games. Kan vi prata om detta? 1) Woolserien är ej nya Hunger Games pga är inte särskilt lika. 2) "Nya Hunger Games" är inte en kvalitetsstämpel, lex Divergentserien som också presenterades så men är helt bläsch.
 
Avslutar med några andra BRA postapokalyps/sci fi-grejer.
Först ut är böcker! Typ alla är trilogier, det verkar tydligen vara grejen. Jag klagar icke, det innebär ju bara att en inte behöver göra slut med den värld en gått in i så fort.
Chaos walking-trilogin av Patrick  Naess
 
Oryx and Crake, The year of the flood och MaddAddam av Margaret Atwood
För övrigt så håller HBO på att göra dessa till en tv-serie under namnet MaddAddam. Kan ju bli mycket mycket bra! En bör för övrigt också läsa The handmaid's tale av Atwood, den är också sci fi-ig (fast inte enligt Atwood själv, hon vägrar erkänna att hon skriver sci fi, men låt oss benämna den dystopisk då, det är good enough för mig). Eller rättelse, en kan med fördel läsa allt av Atwood, jag har i alla fall inte stött på någon bok av henne som jag inte gillat. Men många är alltså mer "vanliga romaner".
 
The passage och The twelve av Justin Cronin
Dessa är mastodontböcker, men de är värda att ta sig igenom. Sista delen ska, enligt rykten, släppas i oktober 2015.
 
Delirium-trilogin av Lauren Oliver
Mmm, de här är så braaaa. Läs de här, inte Divergent, ok? Lova det! Men välj de här omslagen. Finns andra utgåvor också men de är så fula. Varför är formgivningen av YA-dystopier ofta så gräslig? Ba, vi sätter en snygg tjej på omslaget och toppar med ett "mystiskt" typsnitt och typ en lysande måne, eller en mörk skog eller bara "coolt" mönster i "coola" färger som rött och svart och grått och silver. Sluta, snälla.
 
Mhm, det var böckerna det. Övriga medier tänker jag klumpa ihop. Jag tänker Walking Dead (både tv-serien och tv-spelet, har ej läst seriealbumen), 28 dagar senare (film), Last of us (tv-spel). Jag gillar också Minority Report och tycker att Dawn of the dead (den från 2004) är den bästa zombiefilmen. Apropå zombies har en ny sån tv-serie nyss haft premiär, Z nation. Ok, jag var ganska peppad innan även om den kändes lite B. Jag behöver verkligen en ny tv-seriebesatthet. Nu råkade jag läsa en recension av premiäravsnittet och kan du säga "sågning"? Ska jag ändå våga ge den en chans?!
Ehm, känner nu att detta inlägg blev aningen spretigt men asså, se det som en tipsbomb!
 Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: